Thai box

Miért éppen a Thai Box?

 A legtöbb harcművészet több évtizedes, esetenként évszázados múltra tekint vissza és ahogyan a “harcművészet” kifejezés sugallja, küzdelmi-önvédelmi céllal jöttek létre.  A különböző stílusok alapítói az iskolájuk létrehozása során figyelembe vették a saját testi adottságaikat, saját gyakorlati tapasztalatukat, más stílusok tudásanyagát és minden egyéb olyan körülményt, amely a saját filozófiájuk szerint  esetleges küzdelem eredményességét befolyásolhatta .  Az alapítók személyiségének sokszínűsége tükröződik az általuk létrehozott stílusokon, így elmondhatjuk, hogy bárki találhat a személyiségének megfelelő küzdősportot.

Mint az a fentiekből is látszik, nagyon tisztelem valamennyi harcművészeti ágat,  de számomra a tökéletes harcművészet a thai box. Egy ősi, mégis a mai napig aktuális és hatékony mozgásanyaggal rendelkező, végtelenül letisztult rendszer.  Egyszerű, de nagyon hatékony technikák, amelyek valóban működnek.  Nincs varázslat, nincs mágia. Ahogy Bruce Lee mondaná” az ütés csak ütés, a rúgás csak rúgás“.  Engem ez fogott meg a thai boxban, egyszerű, őszinte és nagyon hatékony. Nem véletlen, hogy K1 vagy MMA szabályrendszerekben, ahol különböző stílusok gyakorlói találkoznak a thai box felül van reprezentálva. Egyszerűen azért mert működik.

Természetesen a thai box keménysége és hatékonysága sportot felületesen, vagy egyáltalán nem ismerők a számára vadnak, durvának esetleg véresnek tűnhet. Ez részben a mozifilmeknek, részben  a magas szintű versenyek marketingje miatt van, hiszen a látványos harci show-kat szenzációs fotókkal, körítéssel kell eladhatóvá tenni, amelyek során az egyes versenyzőket a lehető legerősebb, legvadabb pózokban kell megjeleníteni – ez a showbusiness-ben teljesen rendjén van. De ez csak a thai box egyik arca. A másik arca és számomra sokkal fontosabb arca pedig az, amit az edzéseimen tanítok és a legtöbb esetben viszont is látok. Azt, hogy ez egy kitűnő sport, ami amellett hogy segít az egészség megőrzésében, segít a személyiségfejlődésben, hiszen növeli az önbizalmat és segít levezetni az esetleges agressziót. Nálunk az egyetlen ellenfél akit le kell győznöd, az Önmagad.   Gyere el egy csoportos órára akár csak nézőként és meg fogod látni, hogy a thai box nem “véres sport”.    A kezdők edzéseinél minden esetben figyelembe veszem a jelentkező korát, egészségi-fizikai állapotát,  edzés előtt megbeszéljük, hogy rendelkezik-e küzdősport múlttal és hogy mi a célja, majd  ennek a függvényében alakítom ki az edzésanyagát. Ha még így is bizonytalan vagy, akkor válaszd a személyi edzést. Ebben az esetben csak ketten vagyunk és edzést teljes egészében a Te igényeidre szabjuk. Bárhogy is döntesz, annyit ígérhetek, ha velünk edzel, nem fogod megbánni. Amit veszthetsz, csak a zsírpárnáid……..  

 

© Győrfi Gym 2015. Edzések helye: Budapest 1067, Eötvös utca 11. Telefon: 20 311-8172